Чому Шпола потрапила в “ігнор” обласної влади?

Учора на запрошення депутатів відвідала сесію Шполянської міської ради. Депутати просили підтримати розгляд бюджетних питань: виконання бюджету за 2013 рік і прийняття бюджету на 2014 рік. Неприємно здивувала інформаційна закритість – даних на сайті міськради нема, що є порушенням закону надання інформації. Обмаль інформації і в самих депутатів.

Кричущий факт – депутати не мають програми соціально-економічного розвитку Шполи. Як і чим живе місто: промислове виробництво, ЖКГ, освіта, охорона здоров’я, культура – все це невідомо. Припускаю, що програма таки десь є, але те, що вона не виноситься на сесії, не обговорюється – факт. Про який розвиток міста в такиму разі може йти мова?

Наступне, що мене як обласного депутата, дуже неприємно здивувало. Це ігнорування обласною владою проблем Шполи. В Програмі соціально-економічного розвитку області на 2013, 2014 рік про Шполу практично не згадується. Я спілкувалася з міським головою Віктором Михайловичем Заскалетою, запитала чому так?невже не подаєте бюджетних запитів? Каже – подавав, але до програми потреби Шполи не включають. А проблеми тут нагальні. Приміром, кричуща ситуація із дитячими садочками. Діють 4 садочки, в яких перебуває 638 дітей, але вони не забезпечують повною мірою потребу. В черзі в дитсадки – 280 осіб. Проблему вирішить добудова приміщення. На все потрібно 8 млн. грн. У 2013 році міський голова звертався в область, просив хоча 2 млн. грн., аби почати будівельні роботи. Грошей не виділили ні в 2013 році, переглянула спеціально Програму на 2014 рік – нема й там.

Наступне – нагальні проблеми в житлово-комунальному комплексі. Шполу періодично підтоплює. Питання актуальне й зараз, бо розстали сніги і місто плаває у талих водах. Шпола розташована в низині, а наявні водовідвідні канали засмічені і не здатні відводити стічні води належною мірою. На інженерний захист від підтоплення планувалися кошти в державному бюджеті по державній програмі. Але потім роботи призупинили. Для їх поновлення потрібно 500 тисяч гривень.

Потерпають шполяни і від проблем із каналізацією.Треба облаштувати локальні очисні споруди. Люди вже зверталися до нардепа Бобова, до ОДА… Потрібно 200 тисяч гривень для вводу в експлутацію І черги об’єкту. Знову ж таки – в Програмі цього нема.

Шпола не має стабільного водозабезпечення. Вода подається за годинами по графіку. Зрозуміло, що це дуже незручно. Для забезпечення цілодобової подачі води потрібно 1,8 млн. грн. Знову ж таки, Шпола просила кошти, 500 тис. грн. для початку робіт, – в Програмі не прописали.

Резюмуючи, скажу – Шпола поза увагою обласних керманичів. В цьому деяка “заслуга” й місцевих керівників, депутатів, яким певною мірою не вистачає наполегливості… Але тут постає інше питання: бюджети таких міст як Шпола – бідні. І поки обласні депутати “з барського плеча” щедро виділяють з бюджету Черкащини 2,5 млн. грн на розвиток інформаційного простору, майже 3 млн. грн – на ремонт Будинку Рад, ще близько мільйону гривень – на вивчення суспільної думки… А депутати міст і районів ділять копійки…

Узяла 4 бюджетні запити по згаданим потребам Шполи (дитсадки, каналізація, захист від підтоплення, водопостачання), буду звертатися до народних депутатів з наполегливими прохання посприяти у вирішенні. На жаль, це лише частина невирішених проблем Шполи. Окреме питання – до нардепа Геннадія Бобова, до чийого округу входить Шпола. Зважаючи, скільки коштів він отримав з державного бюджету на розвиток округу, чи по-людськи ігнорувати реальні проблеми громади? Думаю, що настав час повернутися до своїх виборців обличчям і працювати на окрузі, а не з’являтися перед виборами.

dzvin.org

Запись опубликована в рубрике Статті с метками , , . Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

Можно использовать следующие HTML-теги и атрибуты: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>