На Шполянщині затверджено Програму розвитку книговидавничої справи

На останньому засіданні чергової сесії Шполянської районної ради депутати затвердили Програму розвитку книговидавничої справи в районі на 2013-2015 роки, проект якої був розроблений і представлений начальником відділу культури і туризму райдержадміністрації Дмитром Вовком. У попередні роки діяла подібна програма, дія якої звершилася ще в 2011 році. Виходячи з необхідності популяризувати творчі можливості шполянських авторів, поширення знань з історії, культури, літератури, мистецтва, фольклору Шполянщини, інформування населення та формування громадської думки, в райдержадміністрації було вирішено створити стимулюючі умови для створення нових районних видань.

На теренах району, починаючи з 1977 року, успішно працює літературна студія ім. Олекси Влизька, яка налічує 23 учасника. Шполянські майстри пера відомі н лише в районі та області, а й за їх межами. Їх твори друкуються у місцевих газетах, видаються в обласних збірках та районному періодичному альманасі «Шполянщина поетична». У попередні роки за кошти районного бюджети видавалися такі книги як «Історія Шполянського краю» (Віктор Шевчук), «Шполянщина. Люди. Події. Факти» (до 80-річчя утворення району), «Шпола – географічний центр України», «Календар Шполянщини» (2006 рік), «Шполянщина туристична» (2007 рік), «Голодомор 1932-1933 років в Україні. Шполянщина свідчить» (2008 рік), «Шполянський край благословенний» (2009 рік), серія збірок молодих талантів «Тарасовими шляхами». Окрім того, з інших джерел підтримувалось видання поетичних збірок місцевих поетів Володимира Постолаки, Олександра Діхтяренка, Любові Денисенко, Сергія Ткаченка, Галини Трофименко, Івана Заїки, Інни Крижанівської та інших літстудійців, також — історичних літописів «Село моє Лип’янка» (Василь Давиденко), «Історія села Матусів» (Іван Яхно), «Планида Степана Кожум’яки» (Юрій Колісник).

Всі ці видання сприяють глибокому і систематичному пізнанню духовної народної і матеріально-побутової культури, збагаченню та розвитку видавничої справи району, задоволення потреб населення, особливо молоді, а також популяризації суспільно значимих творів місцевих авторів.

У 2013-2015 роках згідно прийнятої програми продовжиться випуск періодичного альманаху «Шполянщина поетична», популяризуватимуться туристичні можливості на Шполянщині через видання книги-путівника «Шполянщина туристична» (автор і упорядник – Дмитро Вовк). До відзначення 90-річчя утворення району група творчих працівників райдержадміністрації підготує матеріали до ювілейного видання під робочою назвою «Шполянщина. Нова епоха», в якому розкриються життєво-важливі зміни в суспільному житті району за останнє десятиріччя. Планується також видати презентаційні буклети та листівки про район.

Для фінансового забезпечення програми залучаються в установленому порядку кошти районного бюджету, а також кошти з інших джерел фінансування, не заборонені законодавством. Загальний обсяг фінансування Програми становить 45000 грн.

shpola.gov.ua
Запись опубликована в рубрике Новини с метками , . Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

Можно использовать следующие HTML-теги и атрибуты: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>