Черкащина: велика втрата для пасічників Шполянщини

24.06.2017

Голова райдержадміністрації Володимир Потапенко провів нараду за участю голів сіл, керівників та бухгалтерів сільськогосподарських товариств, фермерів з питання масової загибелі бджіл.
«Приїхавши зранку на свою пасіку, я здивувався тому, що перед вуликами лежать мертві бджоли. Я роками старався, виводив їх, щоб досягти якогось результату. Це була серйозна підтримка моєї сім’ї …» розповідає пасічник з села М…..

Загалом на Шполянщині налічується до 223 пасік бджолиних робочих сімей, – повідомив  головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарії, Управління Держпродспоживслужби в Шполянському районі Володимир Марченко.Причиною масового падіння комах могло стати отруєння, припускають пасічники. Адже навколо сіл розташовуються поля з різними культурами. Можливо, хтось із фермерів обробляв ділянку отрутохімікатами.

Для пасічників Шполянщини падіння робочих бджіл – велика втрата. Адже, говорять селяни, пропав не лише цей рік копіткої роботи, а, може, й наступний.
Із своєю проблемою люди прийшли до райдержадміністрації, щоб з допомогою посадовців, представників рослинної інспекції і ветлабораторії розібратися у ситуації.
«Багато дзвінків стало надходити у сільгоспуправління. Роз’яснювальну роботу почали з того, щоб націлити бджолярів на роботу з підтвердження факту гибелі. І щоб потім могли сподіватися на відшкодування збитків у випадку, якщо загибель настала через хімобробку полей, а не через хворобу самих бджіл», – зазначають в Управлінні АПР.

За підсумками наради Володимир Потапенко дав доручення Управлінню АПР в Шполянському районі повторно надіслати  рекомендаційні листи на сільради, с/г підприємства щодо попередження пасічників про період  хімобробок полів товаровиробниками, задля збереження бджолосімей та наголосив товаровиробникам  на використанні  інсектицидів не токсичних для бджіл.
 
Додатково:
Профілактика отруєнь
1. Профілактика отруєнь бджіл базується на беззаперечному дотриманні вимог ст. 30 Закону України “Про бджільництво” від 22 лютого 2000 N 1492-III, суворому дотриманні регламентацій застосування в навколишньому середовищі токсичних для бджіл речовин.
2. Власників пасік оповіщають за три доби до хімобробок з зазначенням застосовуваного отрутохімікату, місця (у радіусі 7 км), часу і способу проведення обробки. Указують час ізоляції бджіл.
3. Обробки проводять у період відсутності льоту бджіл у ранкові або вечірні години.
4. Не допускають обробку квітучих медоносів і пилконосів під час масового льоту бджіл.
5. На період обробки бджоляру необхідно вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженнями при застосуванні отрутохімікату.
6. При ізоляції бджіл у вуликах гнізда розширюють до повного комплекту рамок або ставлять магазини. На двокорпусні або багатокорпусні вулики, у залежності від сили сімей, ставлять другі корпуси з половинною кількістю рамок, зверху надягають раму з металевою сіткою (розмір вічка 2,5 х 2,5 або 3 х 3 мм), сітку накривають полотнянкою і, якщо потрібно, кладуть подушку. У день обробки рано-вранці, до початку льоту бджіл, льотки щільно закривають, знімають з сітки утеплення. У жарку безвітряну погоду під кришку підкладають рейки завтовшки 1 – 2 см. У вулик дають воду в стільниках, годівницях або напувалках. На ніч льотки відчиняють.
7. У випадку застосування пестицидів в умовах закритого ґрунту обробки проводять увечері після закінчення льоту бджіл або ізолюють бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженнями при застосуванні отрутохімікату.

Це цікаво

Немає коментарів

Коментування неможливе.