Черкащина: мешканці Шполи взяли участь у проводах зими

01.03.2017

З веселими конкурсами, цікавими іграми та смачними млинцями 25 лютого вперше у Шполі відбулися народні гуляння на честь свята Масляної. Понад дві сотні шполян завітали у центр міста, щоб взяти участь у проводах зими.

 

Організували гуляння для городян міський будинок культури за участі Будинку школяра та за підтримки Шполянської міської ради.
Зазначимо, що на 20 пленарному засіданні сесії міської ради депутатський корпус підтримав пропозицію міського голови Сергія Кравченка додати до календарного плану заходів на 2017 рік проведення свят «Весела Масляна» та «Великодні дива» до найбільшого християнського свята Великодня. Адже, на думку очільника міста, – це примножить збереження та відродження національних традицій та популяризацію української культури.
Ряжені артисти народних аматорських хорових колективів міського будинку культури «Берегиня» та «Вечорниці», Будинку школярів «Сузір’я», танцювальні колективи «Барвінок» та «Еліт» розважали шполян народними жартівливими піснями та запальними танцями.

В усі часи по всій Україні Масляна асоціювалась із ситістю та веселощами. Тож протягом народних гулянь містян безкоштовно частували свіжими млинцями і варениками, які приготували колективи ресторанів «Колиба», «Корчма» та «Імперія».


Ведуча свята Оксана Гень допомогла відтворити іграми та конкурсами кожен день семиденного свята, в якому були задіяні і теща, і зять, і невістка, і неодружена молодь з дітьми. Важливим етапом святкування Масляної були «Тещині вечори». Дуже цікавим і жартівливим видався конкурс «Частування тещі».

Неймовірно весело було дивитись, коли зять із зав’язаними очима частував свою тещу млинцями, – поділилась враженнями шполянка Світлана Струк. – А ще більше мене розвеселив конкурс «Моторна невістка», коли дівчата продемонстрували свою моторність із мітлами, як зазвичай невістки рідко мають змогу відпочити, то й завдання відповідне – хто швидше на мітлі оббіжить перешкоди у вигляді тюків із соломи.
Світлана Струк також додала, що прийшла на свято із своєю донечкою та родиною, всі неймовірно вдячні організаторам і міській владі за відновлення у місті народної традиції українців – святкування Масляної.

Люди отримали можливість провести затяжну зиму і зустріти весну, відчути прилив нових позитивних емоцій. Під час свята городяни долучились і до одного з найцікавіших обрядових дійств Масляної – спалювання ляльки-опудала. Із давніх-давен українці вірили, що разом з опудалом згорають всі турботи, печалі, горе і неспокій.

– Я впевнена, що під час спалювання ляльки-опудала, більшість шполян подумки помріяли, що із приходом весни прийде і довгоочікуваний мир в Україну, – наголосила пані Світлана.

Останнім днем Масляної неділі був «День прощення». Люди весело і водночас із сумом прощалися із зимою, просили вибачення у всіх рідних та знайомих за минулі образи, тому насамкінець свята шполяни мали чудову нагоду обійняти сусіда і тричі за традицією поцілуватись.

Задоволений заходом залишився і міський голова Сергій Кравченко.
– Мені приємно від того, що приносить радість шполянам, – зазначив очільник міста. – Напередодні проведення свята хвилювались усі: і організатори, і працівники міської ради, і сам особисто, адже це дійство проходить у місті вперше. Ніхто не міг знати чи зійдуться люди, чи не будуть містяни соромитись брати участь у конкурсах тощо. Сподіваюсь, людям сподобалось. Містяни скуштували понад тисячу млинців, що свідчить про те, що захід пройшов смачно і велелюдно.

Крім того, мер міста Сергій Кравченко висловив щиру подяку за участь у проведенні свята Масляної Шполянському районному споживчому товариству (директор Наталія Онищук), ПП Атаманенко, ПП Гречко, ПП Гордієнко, ПП Кишінько, колективу Кримківського сільського будинку культури. А також, спонсорам цього заходу, які надали фінансову та матеріальну підтримку: депутатам міської ради від ВО «Черкащани» Михайлу Богачу та Сергію Кисленку, члену політичної ради ВО «Черкащани» Ігорю Романенку та керівникам Шполянського заводу продтоварів Олегу Кошовому та ТОВ «Сільгосптехніка» Володимиру Колотилу.

 

Немає коментарів

Коментування неможливе.