Черкащина: у Шполянському районі сказ

Увага! Захворювання на сказ ВРХ! Другий випадок захворювання на сказ серед великої рогатої худоби за останні два роки зафіксовано в Шполянському районі: два роки тому — в с. Терешках, а в цьому році — в с. Антонівці. Дана ситуація класифікується як надзвичайна природного характеру об’єктового рівня та перебуває під контролем управління ветеринарної медицини. Сказ зареєстровано в 110 країн світу. Щорічно від нього в світі гинуть понад 300 тис. людей та близько 1 млн. тварин.

За словами власника доморощеного бичка Сердюка Віктора Петровича, жителя с. Антонівка, вранці 21 червня 2013 року, пораючись по господарству, він помітив неадекватну поведінку тварини. Наступного дня звернувся за допомогою до завідувача Водянською ДВМ Ільків А.П., який і розпочав лікування. Бичок сильно заревів, був збуджений, спостерігалася підвищена салівація, почав гризти огорожу, зафіксовано температуру тіла 41,5. 23 червня об 11 годині завідувач Антонівської ДВМ Ільків С.В. по телефону повідомила заступника начальника управління ветеринарної медицини Марченка В.А., а близько 12-ї години бичок загинув. До того ж, бичок не був щеплений проти сибірки, а домашні непродуктивні тварини – проти сказу.

Фахівці управління та районної державної лабораторії при виїзді на місце відібрали патматеріал від загиблого трупа бичка. Після цього за межами подвір’я викопали яму накидали біля 10 машинних скатів, зверху поклали тушу, облили соляркою і підпалили. В оборі, де утримувався бичок, на місці відбору патматеріалу, дорогу та місце спалення було продезінфіковано. Згідно експертизи Шполянської районної державної лабораторії ветеринарної медицини від 24.06.2013р № 3 встановлено захворювання бичка на сказ. Для підтвердження діагнозу матеріал направлено в Черкаську регіональну державну лабораторією ветеринарної медицини.
Безпосередній контакт з хворою твариною мали 4 особи: Ільків Анатолій Петрович, житель с. Водяне, Сердюк Віктор Петрович, Сердюк Світлана Миколаївна, Дзюба Олександр Миколайович — жителі с. Антонівка.

Всім членам сім’ї запропоновано пройти курс рабічних щеплень, а свійським тваринам провели щеплення проти сказу. В домоволодінні Сердюка В.П. утримується ще чотири голови великої рогатої худоби, вісім голів свиней, три собаки, та два коти. Всі тварини щеплено вакциною «Рабістар» 23 червня, вакцинація продовжується.

Після того, як було встановлено діагноз в районній лабораторії, він підтвердився в обласній державній лабораторії ветмедицини. Шполянські ветеринари не виключали коров’ячий сказ, або губчастоподібну енцефалопатію. Підтвердився сказ, який уражає всі види тварин.
Хвора на сказ тварина агресивна, боїться світла, з рота тече слина. Від неї через укус або слину може заразитися людина. При цьому підвищується температура, настає параліч. За 10–15 днів тварина і людина, яка мала контакт з хворою на сказ твариною, помирає.

Державної компенсації за загиблу від сказу тварину не передбачено. Потрібно лише страхувати тварину щоб потім отримати якісь кошти. За словами власника загиблого бичка, худоба утримувалася в загоні і не виключає, що раніше його могли покусати мешканці дикої фауни. Щеплення від сказу свійським тваринам можна зробити безкоштовно. Для цього потрібно звернутися до ветеринара.

Проблема боротьби та профілактики сказу є не тільки ветеринарною і медичною, але й загальнодержавною. Оскільки тенденція до виникнення нових вогнищ зберігається, то необхідне комплексне здійснення заходів органами державної медицини, охорони здоров’я, виконавчої влади, органів внутрішніх справ, житлово-комунального, лісового, мисливського господарства.

Володимир Овчаренко,
головний державний інспектор ветеринарної медицини району
shpola.gov.ua

Запись опубликована в рубрике Новини с метками , , , . Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

Можно использовать следующие HTML-теги и атрибуты: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>