Шполянська газета започаткувала цікавий конкурс старих фотографій

25.03.2013

В газеті «Шполянські вісті» започаткували цікавий конкурс старих фотографій, які відновлюють в пам”яті шполян забуті сторінки славної історії нашого краю. Ідучи цим шляхом, нагадаємо про досить потужне підприємство, яке було колись на території нашого району. Так от, у 1846 році Ізраїль Меїрович Бродський, відомий своїм меценацтвом і благодійністю, один із найбільших цукрозаводчиків Російської імперії заснував у Лебедині цукрово-рафінадний завод. Завод мав 19 парових котлів на 1200 кінських сил, у 1875-1876 роках працювало 945 робітників (855 чоловіків і 90 жінок). 1899 року на заводі працювало вже 1028 чоловік по 12-16 годин на добу.

Працівники мали непогану, як на той час, зарплатню та мали право на соціальні виплати з страхової пенсійної каси підприємства. 13 грудня 1902 р. пожежа знищила будівлі заводу, та досить швидко на його місці були збудовані нові, потужніші.Продукція заводу цінилася на міжнародному ринку. Під час революційних подій навколишні землі роздали селянам. Сировини не вистачало і завод припинив виробництво.

До нашого часу збереглися величезні корпуси складських приміщень і…, ви не повірите, – етикетки(!) продукції старого заводу(див. фото).Заступник голови районної організації ветеранів війни та праці, уродженець Лебедина Олександр Іванович Пряжко, в якого якимось чином збереглися ці раритети датовані 1914 роком минулого століття, дозволив продемонструвати їх читачам сайту. Подумалося – чи збереглися хоча б етикетки від відомої на всі краї продукції Шполянської кондитерської фабрики, Шполянського та Матусівського цукрозаводів, Швейної фабрики «Райдуга» та швейної фабрики ім. А Любовнера.

sh.ckpfu.org.ua

 

 

Немає коментарів

Коментування неможливе.