У Шполі розказали про Народну війну: роздуми глядача

28.02.2013

З 4 по 6 лютого 2013 р. за ініціативи Голови районної організації Всеукраїнського об’єднання ветеранів Віктора Слюсара та підтримки Шполянського міського голови Віктор Заскалети музейна експозиція Київського «Меморіалу» «Народна війна» була представлена громадськості м. Шпола Черкаської обл. Побував на цій експозиції і я. Чим ці документи відрізняються від інших? Про звірства ОГПУ, НКВД я читав багато і маю декілька книг з офіційними документами.

Але в цій експозиції акцент зроблено на боротьбу українського народу проти влади більшовіків. Ця боротьба тривала на протязі 1918-1932рр. Тут показані збройні виступи народу по всіх регіонах України. І тільки Голодомор зламав цей супротив. Він не тільки фізично знищив мільйони українців, але й зламав волю до боротьби за краще життя. Особлива тема тема – заручники. Ми знаємо, що німці під час війни розстрілювали заручників за вбивство своїх вояків. Але це була війна і німці прийшли на нашу землю як вороги. А що робила радянська влада?

1922 рік, Громмадянська війна вже закінчилася, але влада продовжувала вбивати людей. В кожному селі був список заручників, яких розстрілювали за вбивство мілціонерів, співробітників влади. І це були самі поважні люди на селі. В 1996 році вийшла книга присвячена 150-річчю Лебединського насіннєвого(цукрового) заводу. Книгу писали місцеві автори. Описуючи становлення заводу, автори не могли обминути і історію Лебедина…

Там я і прочитав про розстріли заручників в с.Лебедин. Про це також розповідав дідусь моєї дружини, який був свідком цих подій. То що? В мирний час радянська влада вела війну проти свого народу? За Лебедином починається ліс і яри, якими можна добратися і до Холодного Яру. Там переховувалися повстанці. Але там ховалися і звичайні бандити. І що? Банда вбиває міліціонера, партактивіста з метою пограбування – забирали одяг, зброю І влада розстрілює 5-10 ні в чому неповинних людей.

То може владі і нині ввести таку практику: за вбивство міліціонера, політичного діяча розстрілювати декількох поважних людей. Ну, наприклад, депутатів Верховної Ради. Вони у нас такі розумні.

 

 

 

 

 

 

 

 

Це цікаво

Немає коментарів

Коментування неможливе.