КВУ на Черкащині звертає увагу на якість списків виборців

Опубликовано: 9 лютого 2010 Автор: admin

Черкаська обласна організація Комітету виборців України – незалежна громадська організація, нейтральна до політичних партій та виборчих блоків, яка діє на засадах добровільності, рівності своїх членів, самоуправління, законності і гласності. Місія: Активізація громадянської позиції мешканців Черкаської області, залучення їх до участі в управлінні на місцевому і державному рівні, реалізації і захисті своїх конституційних прав

Завдання: Захист виборчих прав громадян, всебічне сприяння відкритості, чесності, демократичності проведення виборів

В день виборів 07.02.2010 р. Черкаська ОО КВУ проводила спостереження силами волонтерів на 82 виборчих дільницях і крім того працювало 2 мобільні групи, які оперативно реагували на інформацію щодо порушень виборчого законодавства на території Черкаської області.

1. Перебіг виборчої кампанії напередодні голосування в другому турі:

• Фактів масштабного втручання адмінресурсу в агітаційну кампанію зафіксовано не було. За кандидата Тимошенко агітував голова обласної ради Володимир Гресь, за Януковича опосередковано – черкаський міський голова Сергій Одарич.

• Загалом можна відзначити, що склад окружних та дільничних виборчих комісій зберігся на 50-60%. Членів ОВК та ДВК, які б прибули з інших регіонів не зафіксовано. Як правило нові члени комісій представляли технічних кандидатів в першому турі (від Тимошенко – Супрун, Януковича – Бродський, Ратушняк, Противсіх), також запрошували членів комісій, що мали належну підготовку (зокрема від Яценюка та Тигіпка).

• Фінансування заходів, пов’язаних з організацією другого туру було здійснено в достатній мірі. Для підготовки та проведення виборів у області державне казначейство відкрило асигнування на суму 17 млн. 29 тисяч 923 гривні всім окружним виборчим комісіям.

• Фактів перешкоджання у проведенні агітації, а також прямої цензури в місцевих ЗМІ зафіксовано не було.

Проте мали місце прикрі факти поширення «чорного піару». Поширювались матеріали двох типів:
без вихідних даних (нібито від «Тигіпка» – «Україна для людей», «ВОНА не потрібна», ніби то від «Януковича» – «Будьте здоровы – живите богато», нібито від «Тимошенко» – «Ю.Тимошенко найбільш імпонує українським зекам»,
з вихідними даними – про Януковича, його судимості, Межигір’я (очевидно від БЮТ), про «зека», що рветься до влади («Народна самооборона»).

• Загалом можна констатувати, що активна агітаційна кампанія велась виключно штабом Януковича (намети, від верей до дверей, робота довірених осіб, тощо). Штаб Тимошенко ніяких активних мобілізаційних дій не проводив (практично були відсутні намети). Штабам Януковича були доведені відсотки по кожному району і жорстко вимагалось їх отримання.

• В області, вірогідно, готувались схеми з підкупу виборців або незаконного голосування. Так, працівники СБУ в Черкаській області затримали трьох громадян, які намагалися продати одній із політичних сил дані на майже 400 тисяч громадян, які містилися на 7 тисячах сторінках і були вкрадені з баз даних державних органів, в яких зберігаються такого роду матеріали. Про це на прес-конференції в Києві повідомляв голова СБУ Валентин Наливайченко. ЧОО КВУ буде слідкувати за продовженням цієї історії.

• Якість списків виборців, які в першому турі містили занадто багато неточних даних, виправлялась органами Державного реєстру недостатньо активно. Фактично, були виправлені дані лише стосовно тих виборців, які самостійно зробили всю роботу по уточненню даних щодо себе: звернулись в суди, комісії та органи Держреєстру.

2. Перебіг подій в день голосування:

• 7 лютого 2010 року на території Черкаської області всі виборчі дільниці відкрилися вчасно, голосування розпочалось без ексцесів. Кворум у всіх комісіях був наявний, конфліктів під час підготовчих ранкових засідань відмічено не було. Кількість виборців, включених до списків для голосування на дому перевищувало 5% лише на окремих малих дільницях (із загальною кількістю виборців 100-300 осіб) в сільській місцевості. Фактором, який сприяв цьому стали погодні умови (мороз, ожеледь та снігові заноси).

• В області (і зокрема в обласному центрі) мало місце поширення напередодні та безпосередньо в день голосування листівок без вихідних даних «Тільки не зек!», а також інші листівки відповідного змісту. Такі факти зафіксовані в тому числі правоохоронними органами.

• Окремі ДВК в усіх виборчих округах не встигли внести напередодні дня голосування зміни до списків виборців за поданням органів ведення Державного реєстру виборців. Такі зміни подекуди вносились безпосередньо під час голосування паралельно з процесом видачі бюлетенів.

• На спеціальній дільниці в Обласному шкіро-венерологічному диспансері (дільниця № 63, ТВО № 198) з порушенням процедури було включено до списків декілька виборців. Але мала абсолютна кількість виборців на дільниці призводить до того, що такі незаконні включення перевищують 10% від загальної кількості, що означає можливість визнання результатів по дільниці недійсними.

• В с. Косарі Кам’янского району (ТВО №201, ДВК № 53) на дільниці відбувся конфлікт між сільським головою с. Косарі і головою ДВК від В.Януковича. Сільський голова звинуватив ДВК в умисній підтасовці списку виборців. Були викликані представники МВС, які склали протокол про втручання посадових осіб в виборчій процес.

• Протягом дня голосування надходила інформація стосовно ДВК № 62 ОВК 198 (спеціальна дільниця, Обласний онкодиспансер в Черкасах). Напередодні виборів персонал лікарні начебто збирав заяви від виборців на голосування виключно при умові голосуванні за одного з кандидатів. Головний лікар онкодиспансеру – довірена особа Ю. Тимошенко. Документального підтвердження (скарг, заяв) окружна комісія або правоохоронні органи поки не отримали.

• Тривожні сигнали від виборців надходили із села Васютинці, Чорнобаївського району. Повідомлялось, що син довіреної особи Януковича Петра Душейка (який з двох синів уточнити не вдалось) здійснював тиск на виборців, перебуваючи безпосередньо на дільниці. Більше того, виборці з бюлетенями заповненими на користь Тимошенко, за словами очевидців не допускались до виборчих скриньок. Результати волевиявлення по ДВК №127 ТВО №200 змушують серйозно поставитись до такої інформації, адже у Васютинцях Янукович впевнено переміг Тимошенко, тоді як у всіх навколишніх селах результат прямо протилежний.

• Безпосередньо перед початком підрахунку голосів на ДВК № 42 та 35 (м. Черкаси) ТВО №198 і на ДВК № 6 (м. Золотоноша) ТВО №200 були виявлені ручки із зникаючими чорнилами. При заповненні бюлетеню чорнило зникає і бюлетень залишається чистим. На кожній із цих дільниць більше 10 % бюлетенів при підрахунку виявились незаповненими, що дає підстави для визнання виборів на цих дільницях такими, що не відбулися. Наразі триває з’ясування обставин, але до відповідних ОВК ще не надходило скарг з цього приводу.

3. Підбиття підсумків голосування на Черкащині:

• 6 із 7 ТВО Черкаської області на ранок 8 лютого закінчили підрахунок голосів. Окремо слід розглядати ситуацію в ТВО №203 (центр – місто Умань), де окружна комісія вирішила «оптимізувати» процес прийому протоколів ДВК, розписавши графік підвезення на півдоби. Таким чином відбувається затримка з встановленням результатів волевиявлення в окрузі.

• Голосування на ДВК №63 ТВО №198 (м. Черкаси) було визнано окружною виборчою комісією недійсним. Причина – незаконне включення до списку виборців більш ніж 10% виборців від їх загальної кількості за списком. Мова йде про спеціальну дільницю шкіро-венерологічного диспансеру, де загалом було менше 50 виборців. ДВК колективним рішенням порушила вимоги законодавства і вже визнала свої прорахунки. Жодних навмисних зловживань не було.

• Вночі з’явилась інформація щодо замінування обласного штабу БЮТ в м. Черкаси. Після перевірки приміщення штабу працівниками МВС вибухівки не виявлено. Штаб продовжив свою роботу.

• Загалом підрахунок голосів на ДВК Черкаської області відбувся спокійно і у відповідності до виборчого законодавства.

4. За підсумками спостереження Черкаська обласна організація Комітету виборців України констатує:

1. Повторне голосування та підрахунок голосів на виборах Президента України 7 лютого 2010 року в Черкаській області відбувалося в більш складній та напруженій обстановці, у порівнянні з голосуванням 17 січня. Виборчий процес характеризувався високим рівнем конфліктності в роботі комісій. Проте ЧОО КВУ не фіксував масових і системних фактів фальсифікацій, які б могли скорегувати або спотворити волевиявлення громадян.

2. Найбільш масовим та системним явищем стало застосування технологій, спрямованих на мобілізацію власних виборців:

• організація масової доставки виборців на дільниці;

• включення у списки виборців рішенням дільничних комісій;

• спроби голосування виборцями або членами комісій за інших осіб.

• використання «чорного піару» напередодні виборів;

3. Серед інших проблем, які фіксували спостерігачі КВУ, можна виділити наступні:

• погрози та тиск щодо членів комісій і спостерігачів;

• спроби виносу бюлетенів та голосування поза межами дільниць;

• наявність на дільницях авторучок з чорнилами, що зникають;

• спроби вкидання бюлетенів під час голосування та підрахунку голосів;

• втручання посадових осіб у виборчий процес;

• порушення процедури підрахунку голосів та прийму протоколів;

ЧОО КВУ не виключає, що деякі з цих порушень можуть стати підставою для визнання результатів виборів на окремих дільницях, однак це матиме місце в одиночних випадках.

4. ЧОО КВУ наголошує, що органи ведення реєстру виборців не проробили належної роботи по врахуванню тих змін у списках виборців, які були зроблені перед та під час голосування у першому турі. Багато виборців, які були включені у списки 17 січня знову не знайшли себе в списках під час повторного голосування.

Прес-служба ЧОО КВУ
08 Лютого 2010 12:11 , Черкаська обл.

google.com bobrdobr.ru del.icio.us technorati.com linkstore.ru news2.ru rumarkz.ru memori.ru moemesto.ru

Метки: ,

Категория: Статті

Оставить комментарий


snowflake