Вибори у Шполі: кандидат не радить перевіряти лоб на міцність

20.10.2015

1Розмова з кандидатом на посаду Шполянського міського голови (Черкаська область) Петром Комаром.

-Що для вас значить посада міського голови?

-Посада голови міста–не лаври на, яких можна спочивати та заспокоїтись після виборів. Тобі, як меру, виявили великий кредит довіри. А кредит є кредит—прийде час, і дуже швидко, його доведеться віддавати. Як показує практика діяльності попередніх голів, їхній кредит вичерпувався одним строком, хоч вони і пропонували себе двічі, а дехто й більше. Чому так сталось? Замислююся над цим. Це уроки, які навчають.

Шполяни обирали собі «начальників», які не впроваджували ідею зростання прибутку, а переймалися розподілом бюджету. У нас ще не було очільника який би сповідував філософію примноження доходів, наголошую, кожного шполянина.

Посада мера, на мою думку,-це інструмент в руках громади, скориставшись яким вона може вирішувати свої життєво необхідні завдання. А інструмент у справжнього господаря продуктивний і завжди знаходиться в доброму робочому стані.

Як меру працювати результативно?

-Мер не повинен відмовлятись, замовчувати , коли йдеться про невідкладні проблеми. Йому треба виявляти високу продуктивність управлінських дій. А її можуть забезпечити сучасний спосіб мислення, ерудиція, непересічні організаційні якості, підприємницькі здібності та талант. Застосовані в комплексі на практиці, вони гарантують необхідну ефективність роботи.

Головні завдання мера робити все, що входить в компетенцію місцевої влади, добросовісно і результативно. Організовувати підлеглих, громадський актив, депутатів на те, щоб люди мали роботу, у кранах була вода, справно працювала каналізація.

Працювати можна по-різному. І по-різному працювали мери і працюють. Коли перефразувати відомий вислів: «Якщо керівник не краде, то в підлеглих немає шансів поводитись по-іншому», то щодо стилю керівництва це звучатиме так: «Якщо мер бере на себе велику відповідальність, підлеглі не зможуть байдикувати».

-Як можна забезпечити доходи шполян? Якою має бути філософія примноження?

-Філософія примноження означає, що міська влада максимально сприяти тим, хто хоче і може заробляти. Треба звільнити шполян від надмірної опіки, контролю. Головне правило при цьому, яке слід дотримуватись,—не заважати. А ініціатива і прагнення кожного до кращого життя забезпечать зростання і примноження.

Міська владав цьому плані також зможе допомогти в наступному: доносити якнайширше, які в нас успішні підприємці і що вони виробляють якісні товари та надають сучасні послуги. Місцевих виробників потрібно просувати за межі міста, щоб вони могли мати додаткові прибутки. Шпола повинна стати вигідним місцем для тих, хто хоче тут створювати бізнес. Для цього треба, щоб інвестор почувався бажаним, щоб на нього дивились не як на «дійну корову», а як на «курку», яка несе золоті яйця.

Успішний бізнес передбачає наявність робочої сили, сировини та відповідної інфраструктури. Шпола має працьовитих людей, багато з яких хочуть трудитись і належно заробляти, є й належна матеріальна база. Зокрема, перспективними для нашого району є ті галузі, які з місцевої сировини вироблятимуть тут же готову продукцію. Замість того, щоб перевозити, приміром, в Європу чи Азію фуражне зерно, вигідніше доставляти туди вже готовий бекон. Щоб зацікавити таких інвесторів, місто повинне подбати про централізоване водопостачання та відповідну каналізацію. Без вирішення даних завдань, як не сумно зізнаватись, місто може перетворитись на велике село.

На що може розраховувати громада?

-У громади, крім людей та їхніх ідей, є важливий ресурс: гроші платників податків. Їх можна використати і так, і інакше. Але найкращий результат вона отримає тоді, коли фінанси вкладатимуться в найбільш перспективні справи. Зокрема, в підвищення продуктивності праці, у впровадження енергоефективності, для забезпечення чистоти та порядку в місті, а також виявлятимуться в турботі про здоров`я та освіту шполян.

Обіцяти те, що можеш виконати

-Люди не вірять обіцянкам кандидатів.

-І правильно роблять, тому що багато хто з бажанням влаштуватися на посади діє за принципом «щедрих обіцяників». Не треба обіцяти те, що не входить в обов`язки міськради: пенсій вона не добавить, зарплату не збільшить, контрактною армією не займатиметься.

-Дехто зобов’язується проводити безкоштовні медичні обстеження.

-У міській раді немає таких спеціалістів. Депутати можуть тільки виділити кошти платників податків на фінансування медицини.

-Не один кандидат у мери переймається створенням муніципальної міліції.

-Ідея хороша та, на жаль, на сьогоднішній день у нас відсутня правова основа для цього. А без відповідного закону муніципальна міліція може швидко перетворитися на «безпредєльщиків». В даний час ми ще мало помічаємо роботу шполянських дільничих. Вони зобов’язані і можуть при сумлінному виконанні свої обов’язків навести порядок у місті. Якщо необхідно то їм слід допомагати.

Не раджу перевіряти лоб на міцність. Граблі лежать там само.

-Чи реальне надання комунальниками послуг по ремонту побутової техніки, сантехніки?

-На нинішньому ринку цих послуг і так вже є велика конкуренція. Сподівання, що комунальне підприємство зможе бути конкурентноспроможним марні. Приватники працюють зранку і до останнього клієнта. Тим більше, що ми вже це проходили. Після здобуття Україною незалежності певний час існували побуткомбінати, парикмахерські, телеательє. А чому ж не залишились в комунальній власності? Не раджу перевіряти лоб на міцність. Граблі лежать там само.

Переймаючи досвід місцевого самоврядування у Польщі, Німеччині, Словаччині, я переконався в тому, що приватники повністю забезпечують якісними послугами замовників.

-Дехто, поки що на словах, пропонує відкривати у магазинах соціальні відділи для пенсіонерів, інвалідів.

-Міський голова не має права визначати асортимент товарів та втручатися в ціноутворення приватних магазинів. Усі торгують по цінах, які диктує ринок.

Підприємці можуть відкрити соціальні відділи в рекламних цілях, якщо балотуються, перед виборами, або на велике «прохання» мера. Не варто міському голові забувати, що «прохання» прийдеться «відтанцьовувати».

Навчитись правильно обирати

-Що робити виборцям?

-Майбутнє не може бути чимось зовсім не схожим на нинішній час і на базі сьогодення воно відтворюватиметься. Щоб його поліпшувати, щось оновлювати, треба навчитись робити правильний вибір виборцям і кандидатам. Не навантажувати свої програми та плани нереальними проектами. Пятирічка міськради повинна бути максимально діловою. Жодного слова на вітер.

Багато заможних партій та кандидатів пропонують матеріальні допомогу, виступають як спонсори, благодійники, і дають «море» обіцянок. Моя порада: «Брати, що пропонують, а голосуйте, подумавши!»

Виборці, шановні шполяни, нас всіх повинна просвітлювати та кермувати біблійська мудрість: «Судіть не по словах їх, а по ділах їх».

Розмову вів Степан Демура

18 Comments

  • Псіхатолог 20.10.2015 at 11:49

    Який пимпочка симпотюля! А костюм який!!! Так і гляди шоб сороки не вкрали.

    • Форт 23.10.2015 at 01:38

      Красава!!! Я ржав пів часа.

      • Форт 23.10.2015 at 02:48

        Петро Вікторовичу ти реальний сцикун. Яким ти будеш мером, якщо одкупився від повістки в АТО? Отаким ти будеш і мером. Цим ти себе зап’ятнив на все твоє останнє життя. І всі реально знатимуть Комар-сцикун.

      • facebook.com Petro Komar 24.10.2015 at 19:08

        Посміхайтеся на здоров’я!
        Чим частіше ми сміємося й посміхаємося, тим щасливішими себе відчуваємо!
        Коли ви смієтеся або хоча б посміхаєтеся, приплив крові до мозку підсилюється, він одержує більше кисню, що позитивно позначається й на емоційному стані й на розумових здатностях. У ході досліджень доведено, що людей, які часто сміються, легко вирішують всі проблеми, вирізняються щедрістю й готовністю прийти на допомогу, а також рідкісною здатністю любити.
        Бажаю Вам вирішення всіх проблем, здоров`я, удачі і любові!!!

  • Отець Сергій 20.10.2015 at 20:20

    Петруха ти Петруха, ти ж давав обіцянку не йти в мери ! І хто буде голосувати за такого дебіла як ти ?! Подивись на себе в зеркало ! Костюмчик прикуплений за кошти вкрадені з бюджету міста, сидить неплохо, а рило дебіляче ! Що ти зробмв для міста і Шполян , окрім пустих балачок на публіку. Чому не зніс будови Мальчика на яких неодноразово піарився? Чому не навів порядок на “красному” ставку про який говорив ? Таких як ти горе депутатів в мусорний бак, і на свалку історії ! Не позорся Петруха, не роби сміху !

  • Ілья 20.10.2015 at 21:59

    Отець Сергій чим кращий Кушнірук М.В. за якого Ви розписали в попередній статті за Комара П.В.? Мені здається в що в Комара П.В. більше шансів ніж у Кушнірука чи Кравченка.

  • Саня 21.10.2015 at 07:06

    Так Кушнірук же з окупаційного блоку, а кого може рембон іще рекламувати!

    • Отець Сергій 21.10.2015 at 13:32

      Сашок, по – перше я нікого не рекламую.
      По-друге – до Вашого відому – Кушнірук є представником радикальної партії ЛЯШКА !
      А якщо подивится на кандидатів – то Кушнірук – не роздає по 300 грн., тому що в нього їх не має, він не має зв”язків з Шполянською босотою, людина має життєвій досвід !

      • Саня 21.10.2015 at 21:24

        Та ти що, від Ляшка!!! Кушнірук з вилами! Оце кінолєнта! Друг Ляшенка, Дубини і Павлова! Оце заживемо тепер! Яка чесна і порядна команда іде у нашу владу, а опозиційнийним блоком і твоїм Ляшком заправляє Лазаренко, одна банда. Ти так господарників любиш, тільши шизою від тебе тягне.

  • facebook.com Sergiy Norenko 21.10.2015 at 16:13

    Отець Сергій ти для начала покажи своє файне обличчя перед тим як кидать свої висери в сторону людини якій ти проплачений бот задньопривідного Ляшка в ПАДМЁТКИ не годишся!

    • Struk 22.10.2015 at 20:45

      Комар точно чесніший від інших кандидатів, так на відміну від Кравченка він не вимагав хабарів за оренду посадки в Лебедині в сумі 200 тисяч. Не мала сума для районного чиновника. Серожка помниш нашу розмову??? Після моїх скарг тести ти не пройшов, а зараз ховаєшся за спиною олігархів, ім і так добре живеться але вирішувати свої власні інтереси із слизняком буде легше, крім того шполянське бидло продається за 150 гривень від Серожки

      • Форт 23.10.2015 at 01:46

        Ти чмо!!! Ти хоч по – англійськи пишись Струком хоч по -українськи, від цього ти ним не станеш. Може ти хочеш бути ним, тоді біда брат, лічи комплекси. “Маленький”? Чи може башня квадратна? Тоді рівняй башню.
        Посадка в оренду за 200 штук? Вона золота, чи вся з конопель росте? Ти б ще “реп’яха” за 100 штук здав в оренду, який росте біля “чудо-посадки”.

  • Слава 22.10.2015 at 21:35

    АЛебедин то традиціі придумав, доречі пані Аваєвій бомбили житло, бабки взяла а Ляшенка землі остались при ньому, тепер цілу партію Черкащан придумали, тільки Ляшенка достать, запропонуйте краще йому гроші, так дешевше буде, а то знов лажа вийде.Стручок з Кравченком Серожкою ви медалей шавки і те шо вас карьожить від Ляшенка то так і має бути. Шавки в будку,а не в партію

  • Ігор 23.10.2015 at 00:00

    Сьогодні спілкувався з кандидатом в депутати від партії Громадянська позиція. Ця молода людина з молодіжними поглядами на життя, з новим віянням, і з думкою про Україну. В ВО “ЧЕРКАЩАНИ” таких нема, там думки про збагачення. Хотілося б щоб депутатами були саме такі молоді люди а не ті хто розміняв п’ятий чи шостий десяток.

    • Витёк 23.10.2015 at 19:53

      Добре що форт загадав за коноплі і за Струка? Мабуть це не різні поняття? Так Форте, сорять грошима тільки заробленими незаконним шляхом.давайте подивимось хто найбільше їх викинув на передвиборчу компанію????

      • Гром 23.10.2015 at 20:29

        Черкащани погрожували В.Плетіню щоб не йшов на мера міста, запропонували няньчити дитину, так само і іншим погрожували . Шановні лідери ВО Черкащани вам не соромно??? Серожа Кравченко хто тебе просить іти на мера ??? Ти не порядна в усіх смислах людина. Ти не порядно поступив із сім’єю . Не порядно поступав на роботі. Який з тебе мер???

      • Сергій 23.10.2015 at 20:43

        Давайте. Скільки Ляшенко дав незаконно зароблених для провокації проти черкащан?

  • editorinchief 24.10.2015 at 05:04

    Шановні,
    Сьогодні День тиші.
    Негатив чи агітацвя за кандидатів і партії заборонена.
    У газеті протягом двох діб можу оприлюднити лише “нейтральні” коментарі.
    А недругам скажу, – нас не підставите. Розслабтеся)