Шполяни взяли участь у заходах «Хата Осьмачки-2014»

16 травня на батьківщині видатного українського поета Тодося Осьмачки в селі Куцівка Смілянського району відбулася традиційна лірично-поетична толока «Хата Осьмачки-2014». Головною гостею свята була голова обласної ради Валентина Коваленко. Цього світлого дня до Куцівського сільського будинку культури поспішали зранку відомі українські поети, письменники, артисти, громадські активісти та діячі, а також всі зацікавлені шанувальники українського поетичного слова. Серед них — шполянська делегація у складі Олексія Пірогова, Ольги Темненко, Олексія Любара, Сергія Ткаченка, Олександра Власенка, Степана Москалика та кореспондента газети «Шпорляночка+».

За традицією під час толоки проводиться урочисте оголошення результатів конкурсу Всеукраїнської літературної премії імені Тодося Осьмачки, заснованої Черкаською обласною організацією Національної спілки письменників України, міськрайонним благодійним фондом «Тодось Осьмачка» та підприємством «Булатецькі брати». Слово для привітань і вручення премії цьогорічному переможцю було надано голові журі — відомій поетесі, донедавна голові обласної організації НСПУ, а нині голові обласної ради Валентині Коваленко.

Разом з професором Володимиром Поліщуком та зі спонсором Миколою Булатецьким вона вручила відзнаки та подарунки цьогорічному переможцю — письменнику-новелісту Василю Трубаю з Обухова Київської області за книгу «Натюрморт з котами». Як зазначила пані Валентина, всі його твори несуть архетипний характер, який дозволяє глибоко пізнавати Україну. З високою нагородою привітав лауреата і відомий поет, секретар по роботі з молодими письменниками НСПУ Сергій Пантюк. Він також вручив посвідчення новим членам спілки письменників України черкащанам Оксані Дуплій та Ігорю Коваленку, зазначивши при цьому, що Черкащина є феноменом за кількістю молодих поетичних талантів.

Валентина Коваленко презентувала також присутнім щойно видрукувану книгу «Тодось Осьмачка. Поезії і поеми». Тиражоване за кошти обласного бюджету видання буде передано в школи і бібліотеки Черкащини. Валентина Михайлівна розповіла про роль Тодося Осьмачки в її особистому житті. Колись, під час дослідження свого родоводу, з’ясувалося, що її прадід Варфоломій Чуйченко, якого тодішня влада охрестила бандитом, був насправді борцем за незалежність України, якого убили у лісі. Осьмачка, висвітлюючи правду про борців за рідну землю у своїх творах, допоміг пані Валентині усвідомити її.

Всеукраїнська літературна премія ім. Тодося Осьмачки була вперше вручена минулого року, лауреатом якої став закарпатський письменник Мирослав Дочинець. Тоді організатори свята домовилися, щоб перевезти прах Тодося з Америки на батьківщину, як він хотів. Є надія, що це станеться наступного року, в ювілей від дня його народження — 120-річчя. Лауреат премії-2014 Василь Трубай подякував членам журі за високу оцінку його творчості та організаторам толоки за запрошення приїхати на батьківщину Осьмачки. Розповідаючи про свою творчість, пан Василь, зазначив, що прагне передусім життя проживати самому, а не вигадувати його для своїх героїв, тому всі його сюжети взято власне із самого життя.

Слово для виступів надавали і гостям — артистам студентського літературного театру під керівництвом заслуженої артистки України Тамари Власенко, письменникам, поетам, митцям, які завітали на толоку. Всіх їх об’єднувала велика любов до України, яку вони оспівують у своїх творах, опираючись на цінні дороговкази Тодося Осьмачки. На свято прибули близькі рідні поета по лінії брата Степана, з Новоархангельського району Кіровоградської області — внук Микола Степанович Осьмачка із шестирічним сином Віталиком. Також слово до учасників заходу тримав і родич Осьмачки Дмитро Щербатюк, єдиний, хто бачив його живим в дитинстві.

Учасники лірично-поетичної толоки відвідали музейну експозицію славного земляка, розміщену в сільській бібліотеці, та храм Різдва Пресвятої Богородиці, відновлену історичну пам’ятку 1810 року з легендарним незламним хрестом, — церкви, в якій хрестили Тодося Осьмачку. Тут проведено молебень за поетом. Потім в рамках заходу на вулиці, що носить ім’я видатного земляка, проведено акцію «Поетичні вареники». У фойє будинку культури свої виставки розгорнули видавці, бібліотекарі, художники та народні майстри Смілянщини.

Наталія ДАВИДЕНКО // odnoklassniki.ru/shpola

Опубліковано у Новини, Статті | Теґи: , , , , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *