У Шполі відроджують писанкарство

Із приходом весни пробуджується і воскресає природа, відроджується життя і надходять Великодні Свята. В цей чарівний час сідали люди у своїх оселях біля свічок і брались за давнє-предавнє ремесло – розписування писанок. Звичай писання писанок знаний усіма слов’янами, румунами, греками, німцями, литовцями, латишами. Сам звичай має витоки з символічного значення яйця, яке майже у всіх народів світу вважалося джерелом життя, символом початку життя, символом сонця. Нажаль, в наш час, забуваються давні традиції. Вже далеко не кожна сім’я пітримує звичаї наших предків.І навіть люди старшого покоління зараз не знайомі із значенням, символікою та самим процесом створення писанки!

Днями, в Шполянському районному краєзнавчому музеї було проведено майстер-класи по створенню писанок, крапанок та дряпанок. Проводила майстер- класи народна умілиця Інна Вовк. Кожен охочий міг доторкнутись до таїнства створення писанки, власноруч зробити для себе оберіг. Діти також із задоволенням робили крапанки і дряпанки. Для них,для дітей ХХІ століття, це було практично «відкриттям Америки» .

Заради такого захоплення і палаючих азартом очей і старалась народна умілиця і працівники музею. В цілому, майстер-класи, відвідали не тільки діти а й дорослі!

Працівники музею вдячні всім хто взяв участь майстер-класах. Особлива подяка народній умілиці Інні Вовк, яка з радістю погодилась ознайомити бажаючих з цим ремеслом. Протягом квітня в музеї діє виставка на якій представлені різні техніки писанкарства.

Щиро запрошуємо шполян та гостей міста відвідати краєзнавчий музей!

Директор районного краєзнавчого музею
Н.І.Іванченко //  
shpola.gov.ua

Опубліковано у Новини, Статті | Теґи: , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *