В Шполянському краєзнавчому музеї відбулось відкриття експозиції: запрошують всіх бажаючих

15.03.2014

Щороку відзначають українці на своїй землі і в зарубіжжі річницю від дня народження великого сина України, геніального поета і художника Тараса Шевченка. І Шполянський районний краєзнавчий музей також долучився до святкування 200-ї річниці з дня народження цього відомого Кобзаря. Пам’ятники Тарасу Григоровичу Шевченку встановлені в усіх обласних центрах України, багатьох містах і селах держави, а також у численних столицях і містах за кордоном. На сьогоднішній день налічується 1384 пам’ятники Тарасу Шевченку у світі: 1256 – в Україні та 128 за кордоном – у 35-ти державах.

У Шполянському районі встановлено 5 погрудь Шевченка та 1 пам’ятник у м. Шпола. Це найбільша кількість монументів, встановлених одній особі, якщо не враховувати вождів тоталітарного режиму і невідомих солдатів.

Усе, що ми знаємо про дитину й підлітка Шевченка зі спогадів і його творів, малює нам характер незвичайний, натуру чутливу і вразливу на все добре й зле, мрійливу, самозаглиблену і водночас непокірну, вольову і цілеспрямовану, яка не задовольняється тяжко здобутим у боротьбі за існування шматком хліба, а прагне чогось вищого. Це справді художня натура. Ці риси “незвичайності” хлопчика помітив ще його батько. Помираючи, він казав родичам: “Синові Тарасу із мого хазяйства нічого не треба; він не буде абияким чоловіком: з його буде або щось дуже добре, або велике ледащо; для його моє наслідство або нічого не буде значить, або нічого не поможе”.

Талант художника проявився рано, значно раніше, ніж талант поета. Найбільш ранній малюнок датується самим автором 1830 роком. З цієї юнацької роботи і розпочалась творчість видатного художника. Вірші Шевченко почав писати ще кріпаком, за його свідченням, у 1837р. З тих перших поетичних творів найвідоміший вірш «Причинна». Пробудженню поетичного таланту Шевченка сприяло, очевидно, знайомство його з творами українських поетів. І вже в квітні 1840р. з’являється перша збірка Шевченка — “Кобзар”. Це була подія величезного значення не тільки в історії української літератури, а й в історії самосвідомості українського народу. А в 1844 р. вийшло друге видання “Кобзаря.

Життя Шевченка було сповнене злетів, солодкої слави, визнання і жорстоких падінь, таких, як арешт та заслання. Але попри царську заборону писати і малювати це не зламало живого духу поета і творчого натхнення художника. В період заслання він створював свої найкращі твори, як в поетичному, так і в живописному мистецтві.
Тож, в районному краєзнавчому музеї було відкрито експозицію присвячену Т.Г.Шевченку, де можна було послухати від працівників музею біографію Шевченка, про його творчість та про перебуванням поета на Шполянщині. Відомо що наймитуючи у дяка Кошиця, юний Тарас разом із сином дяка Ясем, возив в Шполу на базар продавати ранні сливи. В експозиції можна побачити фотографії із зображенням першого пам’ятника Т.Г. Шевченку у Шполі, який був споруджений за сприяння кредитного товариства на чолі з Іваном Шорубалком і встановлений в травні 1925 року. На урочисте відкриття тоді приїжджала родина Тараса із с. Кирилівка. 1964 року цей пам’ятник був демонтований, а на його місці 1978 року встановлений інший, який стоїть і до сьогодні.

У відкритті експозиції взяли участь учні ЗОШ №1, зокрема 3- б клас з учителем Павленко А.А. Учень цього класу Максименко Андрій прочитав власний вірш присвячений великому поетові.

Також для присутніх гостей зіграла юна бандуристка, учениця 5 класу школи мистецтв Тетяна Георгієва (викладач Сташенко К.Г), яка виконала твір на слова Т.Шевченка «Не співає чорнобрива».

Лірика Тараса Григоровича сповнена трагізму, переживань українського народу, але водночас і його незламної волі. І особливе місце в його творчості надано жінкам, українкам з складними долями. Гості музею мали змогу послухати один із віршів поета, що якраз описує нещасливу долю красивої дівчини, у виконанні Тетяни Гетьман.
До присутніх виступила заступник голови Шполянської райдержадміністрації Шпиця Ольга Іванівна, яка задоволена тим, що слово Кобзаря не забувається молодим поколінням, а значить воно буде жити довго! Черкащина – Шевченкова колиска завжди буде прославляти свого Генія!

Хочеться подякувати начальнику відділу культури і туризму Шполянської райдержадміністрації Вовку Дмитру Васильовичу за його сприяння в створенні експозиції. Саме він подарував для музею експонати – портрет Т.Г.Шевченка та кобзу ХVII ст. Експозиція, присвячена Тарасові Григоровичу Шевченку в краєзнавчому музеї, діятиме на постійній основі. Працівники музею щиро запрошують всіх бажаючих відвідати наш заклад!

shpola.gov.ua

Немає коментарів

Коментування неможливе.