Мешканці Шполи обурені

23.01.2014

Про це йдеться у відкритому листі жителів багатоквартирного будинку по вул. Леніна, 136 в м. Шпола до редакції газети «Шполянські вісті». Текст листа отримано інтернет видання «Шпола онлайн», яка готова надати слово всім сторонам конфлікту.

Шановний Анатоліє Федоровичу!

У 2004 році після відключення від системи централізованого опалення ми, жителі багатоквартирного будинку по вул. Леніна, 136 в м. Шпола, заснували обслуговуючий кооператив «Машинобудівник» з метою забезпечення теплом своїх осель, власними силами збудували котельню. З того часу ми безперебійно отримували тепло по цінах, що встановлені для населення.

У зв’язку зі змінами в законодавстві з 2013 року був розширений перелік документів, необхідних для укладання договору на постачання газу. Варто зазначити, що Кооператив не був повідомлений про це міською газовою службою, яка обслуговує котельню. Таким чином, жителі будинку напередодні опалювального сезону восени 2013 року були поставлені в безвихідну ситуацію: оформлення необхідних документів є довготривалим, трудоємким та недешевим процесом, а запропонована газовим господарством області ціна на газ втричі перевищувала встановлену для населення та прямо суперечила законодавству. Тому, члени Кооперативу змушені були звернутися до міської влади за допомогою та з проханням спряти у вирішенні проблем значної кількості жителів міста.

Внаслідок тривалих переговорів на всіх рівнях влади, за сприяння Президента України, Черкаської обласної адміністрації, Шполянської міської ради, Шполянської районної державної адміністрації, народного депутата Бобова Г.Б., директора Шполянського заводу запасних частин Москви А.В. за фінансової підтримки ФОП Мальчика П.О., 15.01.2014 року договір на постачання газу був укладений, а 16.01.2013 року опалення будинку відновилося.

У зв’язку з цим, члени кооперативу «Машинобудівник» висловлюють подяку Президенту України, посадовим особам обласної та міської влади, підприємцям міста, що зробили вклад у вирішення проблем власників квартир будинку та членів їх сімей, серед яких значну кількість становлять незахищені верстви населення такі як пенсіонери, інваліди та діти.

У той же час, викликає обурення позиція редакції газети «Шполянські вісті» висловлена у статті Ольги Качан, що була надрукована 17 січня 2014 року. Ми, члени Кооперативу, вважаємо що факти, викладені в статті, є неправдивими, явно спотворюють обставини, що мали місце.

Перш за все, варто відзначити недостатню обізнаність журналіста з правовою стороною описуваної ним ситуації. Членами кооперативу «Машинобудівник» є власники квартир, а не «жителі гуртожитку Шполянського заводу запасних частин». Відповідно до чинного законодавства власники квартир є власниками допоміжних приміщень будинку. Тому фраза журналіста про те, що власником будинку є Шполянський завод запасних частин є юридичним маразмом.

Не відповідають дійсності і висловлювання журналіста стосовно бездіяльності голови кооперативу та необізнаності міської влади про проблеми жителів будинку. Як вже зазначалося, міська влада була повідомлена відразу ж після того як кооператив і сам дізнався про необхідність нових документів, тобто в жовтні 2013 року. З того часу була розпочата робота (в тому числі за сприяння Шполянської міської ради) з приведення статутних документів у відповідність з законодавством. З жовтня 2013 року головою кооперативу було здійснено поїздку в НАК «Нафтогаз» та безліч візитів до місцевих органів влади.

З іншого боку, викликає невдоволення позиція начальника Шполянського управління з експлуатації газового господарства Анатолія Гржебовського. Посадовець неправдиво заявляє про те, що він попереджав про майбутнє відключення газу більше року тому. Перелік документів, наданий його службою у 2012 році для укладення договору, не містив тих документів, що вимагалися у 2013 році. Інших повідомлень чи листів Кооператив не отримував. З огляду на це, та той факт, що посадовець не доклав жодних зусиль для того, щоб відновити постачання газу на підзвітній йому дільниці, навпаки, використовував будь-яку можливість надати кооперативу якісь платні послуги, вбачається, що такими висловлюваннями та звинуваченнями Анатолій Гржебовський намагається приховати власну вину в ситуації, що склалася.

Загалом спроба критичного осмислення того, що описано в статті, показує неспроможність редакції послідовно та логічно викласти думку. Чого варте лише поміщення в один логічний ланцюг фраз про необхідність звернення до «інвентарбюро» для оформлення права власності та про те, що «НАК «Нафтогаз» не може надати кооперативу ліміт на використання газу». Тут, згадується відома всім приказка про «бузину» і «дядька».

Ми, члени кооперативу «Машинобудівник», щиро віримо в те, що думки журналіста, висловлені в коментованій статті, є його особистими та не є офіційною позицією редакції газети «Шполянські вісті». У разі ж якщо редакція свідомо вводила в оману своїх читачів, відображаючи на сторінках газети неправдиву та неперевірену інформацію, вона зобов’язана спростувати таку інформацію в тій же формі, в якій оприлюднила.

З повагою, члени Обслуговуючого кооперативу «Машинобудівник»

Це цікаво

Немає коментарів

Коментування неможливе.