Мешканцям Шполи розповіли про небезпеки і як не згоріти

Від початку зниження середньодобової температури повітря в області зростає кількість пожеж у житловому секторі. Як правило, на осінньо-зимовий період припадає пік пожеж, що сталися через порушення правил експлуатації теплогенеруючого обладнання, пічного і електроопалювального устаткування. Станом на 1 листопада в області з цих причин зареєстровано 156 пожеж що більше від аналогічного періоду минулого року на 31 випадок. У переважній більшості від пожеж з причини порушення правил монтажу та експлуатації приладів опалення потерпає сільська місцевість, де виникло 136 таких пожеж.

Слід пам’ятати: правила пожежної безпеки забороняють розведення багать ближче 50 метрів від будівель, комунікацій і лісопосадок. До початку опалювального сезону варто звернути особливу увагу на піч або опалювальний котел. Ще є час прочистити димохід і замазати тріщини, що утворилися.

Печі та каміни повинні мати встановлені нормами протипожежні розділки, тобто відстань від внутрішньої поверхні димової труби до горючих елементів будівлі повинна становити – не менше 38 см, топку необхідно викласти з вогнетривкої цегли, димові зуби виконуються із глиняної цегли товщиною не менше 12 см, повітряний проміжок між піччю та горючими стінами при товщині стінок печі або камінів в півцеглини становить – 13 см і при товщині стінок в цілу цеглину – 38 см.

Перед топкою повинен бути передтопковий лист розміром 50х70 см з негорючого матеріалу.

Безпечна відстань від печей до шаф, стелажів та інших меблів складає менше 70 см, а від топкових отворів – не менше 125 см.

ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

– Залишати без нагляду розтоплені печі та каміни, а також доручати нагляд за ними малолітнім дітям;

– Розташовувати паливо, інші горючі речовини і матеріали на передтопковий лист;

– Застосовувати для розпалювання печей і камінів бензин, гас, дизельне паливо та інші легкозаймисті рідини.

Зверніть увагу на печі ваших літніх родичів які самотньо мешкають в сільській місцевості і яким самостійно вже важко підготувати піч до безпечної експлуатації в зимовий період. Допоможіть їм «потрусити сажу», побілити димоходи, замазати існуючі тріщини, прибрати на горищі від димоходів спалимі матеріали.

ck.mns.gov.ua

 

Опубліковано у Новини | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *