Поляки допоможуть владі у Шполі зробити те, що вона не здатна сама

Як об’єднати зусилля громади, щоб рідне місто було не лише чистим і ошатним, а й красивим, вишуканим, цікавим, щоб Шпола, як центр України, стала справжнім взірцем європейських традицій. Саме про це йшла мова під час засідання «круглого столу» в читальній залі Шполянської районної центральної бібліотеки 16 листопада 2012 року. Цього дня вже вдруге до Шполи завітали шановані гості із Польщі, які представляли інститут демократії імені Пилипа Орлика, а також перекладач та керівник реалізації проекту «Прозора Україна».

Ще на початку вересня цього року було проведено зустріч з громадським активом міста, під час якої було сформульовано назву проекту саме для Шполи, який передбачає змінити на краще культуру і вигляд міста: «Створення системи мотивації мешканців для участі у покращенні благоустрою та естетичного вигляду міста». Польськими партнерами за цей час вдалося випрацювати ряд рекомендацій, як цього досягти, як правильно обрати вірний орієнтир, щоб ефективно реалізувати будь-який громадський задум чи ідею.

Знаково, що на останню зустріч було запрошено представників молоді – учнів старших класів Шполянської школи №2-ліцей. Юні патріоти міста не тільки висловили своє бачення розвитку міста, а й бажання брати активну участь у втіленні ініціатив на його покращення.

У формі тренінгу представники місцевої влади, жителі та гості міста, молодь, освітяни змогли з’ясувати дуже важливі моменти, завдяки яким цілком можливо досягти цілей. Представники влади, яку уособлювали заступник міського голови Віталій Плетінь та завідувач сектору з питань внутрішньої політики, зв’язків з громадськістю та у справах преси апарату райдержадміністрації Наталія Сторчак заявили про готовність вести прямий діалог з громадою, приймати всі пропозиції, ідеї, застереження від громадян, сприяти реалізувати їх задуми. Водночас – пропонувати власні варіанти вирішення проблем, брати участь у співфінансуванні. Багато було зазначено конкретних прогалин, над якими треба працювати міській владі – відремонтувати парапет навколо Красного ставка, озеленити місто, збільшити кількість квітників, удосконалити систему сміттєзбору, пропагувати культуру в громадських місцях, не смітити, робити зауваження порушникам тощо.

В свою чергу жителі міста теж готові діяти – брати участь в акціях, збирати благодійні кошти та контролювати їх витрати. В результаті обговорення дійшли висновку, що потрібна ініціативна група, до якої б увійшли представники різних категорій населення. Вивчивши та врахувавши всі мрії, побажання, потреби, разом би можна було скласти програму-проект, виписати джерела фінансування та організації робіт на визначений термін, аби в кінцевому результаті отримати омріяну, красиву, неповторну, туристично привабливу Шполу. Саме так радять друзі-сусіди поляки облаштовувати власне життя, саме громадяни – головний каталізатор ідей і їх матеріалізації.

Головним ентузіастом перейняття польського досвіду є начальник відділу культури і туризму Шполянської райдержадміністрації, заслужений працівник культури України, Дмитро Вовк. Щоб привнести кардинальну новизну в життя Шполи, він побував у Польщі, де ретельно вивчив приклад міста Щеціна. Тож, ймовірно, що навколо нього, як визнаного шанованого лідера, невдовзі закипить громадська діяльність на досягнення конкретної мети – перетворення Шполи на місто європейського зразка.

shpola.gov.ua
Опубліковано у Новини | Теґи: , , . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *