Ансамбль «Вечорниці» відсвяткував у Шполі ювілей

13.11.2012

Народні музичні інструменти України – це яскрава сторінка історії музичної культури українського народу. Вони виявляють багатство його душі, свідчать про високу матеріальну та духовну культуру. Українські народні музичні інструменти є ще одним підтвердженням наспіваного, мелодійного характеру української музики, її багатоголосся. Минулої п’ятниці ювілейне свято улюблених «Вечорниць» зібрало багато прихильників української народної музики поєднаної з українською піснею. Тридцятиріччя колективу – це немалий відрізок творчого доробку аматорського колективу.

Тож, на ювілейному концерті в Шполянському міському Будинку культури зібрались учасники трьох десятиліть, прихильники, родичі, знайомі – всі небайдужі до української творчості. Приємно, що саме до цієї дати міськвиконкому вдалося завершити ремонт приміщення закладу культури, який обслуговує чималий мікрорайон у місті. Вже добрих 20 років клуб імені Горького чекав до себе уваги районної влади і ось, за передбаченим програмою «Будуємо нову Шполянщину» планом дій, шполяни отримали оновлене приміщення клубу, де зажди людно, весело і цікаво, де проводяться різноманітні святкування, концерти та творчі вечори.

Унікальність народного ансамблю українських народних інструментів «Вечорниці», лауреата всеукраїнських та обласних конкурсів-фестивалів, полягає в тому, що він єдиний на теренах області. Тому для його учасників завжди піднята висока планка – тримати престиж не тільки району, а захищати честь області на різних конкурсах та фестивалях. Своїми виступами ансамбль зацікавлює глядачів незвичними інструментами, дивовижним звучанням українських мелодій. І вже на першому концерті в столиці, на концертних площадках виставки досягнень (1983-1985) глядачі не вірили живому звучанню, й підозрювали, що мелодія звучала в запису. Аматори несли своє мистецтво людям, а в нагороду отримували прихильність глядачів, їх оплески і квіти. Ансамбль постійно виступає з концертною програмою перед жителями міста і сіл району, неодноразово приймав участь в обласних заходах, в столиці України, м. Києві на Виставці досягнень народного господарства, приймав участь у телетурнірі «Сонячні кларнети», таким був творчий злет колективу «Вечорниці».

У 1990 році за високу виконавську майстерність та творчі успіхи ансамблю «Вечорниці» присвоєно почесне звання «Народний самодіяльний». Керівник колективу Сергій Мельник сам пише музику, часто звучать мелодії в його обробці «Шполянський вальс», «Сорочинський ярмарок», «Шполянська полька».
В 2005 році ансамбль «Вечорниці» побував на острові Хортиця м. Запоріжжя і став дипломантом Міжнародного фестивалю «Сила України». В 2010 році – Лауреат Всеукраїнського фестивалю «Барвиста Україна» м. Київ, учасник телевізійного конкурсу «Фольк-musik».

На досягнутому Сергій Мельник не зупиняється, на базі цього ансамблю створює разом з міським Будинком культури та Шполянською дитячою школою мистецтв дитячий ансамбль народних інструментів «Соловейко», який став колективом-супутником. Діти із великим задоволенням опановують народні інструменти, приймають участь в дитячих конкурсах та фестивалях і на даний час вже мають не малі досягнення. Про цей колектив вже знають в області. «Соловейки» – переможці обласного телемарафону «Рось шукає таланти». А його учасники Роман Баєнко та Євгеній Медяник приймають участь і в «Вечорницях».

Небайдужими залишаються глядачі після спільного виступу ансамблів «Соловейко» та «Вечорниці». Вдячні, задоволені глядачі, отримали душевну насолоду всі учасники дійства. Присутній на святкуванні голова Шполянської райдержадміністрації щиро привітав ювілярів та вручив районні нагороди найактивнішим учасникам колективу. З привітаннями і подарунками звернулися також до ювілярів начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації, заслужений працівник культури України Дмитро Вовк та міський голова Віктор Заскалета, які запевнили шполян у тому, що і надалі ентузіазм творчих працівників культури підтримуватиметься а рівні влади, створюватимуться всі належні умови для розвитку культури і мистецтва в районі.

Митцю не треба нагород,
Його судьба нагородила.
Коли в людини є народ,
Тоді вона уже людина.
Ліна Костенко

shpola.gov.ua

Немає коментарів

Коментування неможливе.